Trka

Sportsko udruženje Eco Trails zajedno sa Planinarskim društvom Beljanica iz Svilajnca, organizuje po prvi put trejl trku u nacionalnom parku Kučaj – Beljanica.

Staza

Ovo je prva trka na jednoj od najlepših planina u Srbiji, Beljanici.

Staza je kružna, dužine skoro 18km, sa ukupnim kumulativnim usponom od 1220 D+ .

Start i cilj su kod Planinarske kuće “Suvaja“ u podnožju Beljanice, pored same reke Resave kod naših domaćina PD Beljanica.

Kreće se od doma pa preko livade sa pogledom na krečnjacki greben Beljanice. Nakon 1km ulazi se kroz turističko izletište Lisine i trči se jedinim delom asfaltne staze u duzini od 1km. Staza ide sve do mostića izvorišta, odmah iznad jednog od najlepših vodopada u Srbiji, vodopada Veliki Buk. Nakon 2km sledi prvi uspon, vodi kroz gustu grabovu šumu, povremeno delom kamenjara. Dalje vas šumski putić vodi blažim ali konstantnim usponom. Već na 5km otvara se pogled i tu nailazite na četinarske tunele, da ne kažemo skoro pa jedinstvene. Držite se, uglavnom, ivice grebena sa koga se pruža nestvarni  pogled. Ovaj plato očarava prostranstvom i vodi do najvišeg Beljaničkog vrha 1.339m.n.v. i predjenih 9,5km.

Posle najviše tačke Beljanice silazite vrlo kratko putem i nadovezujete se desno livadskim putićem pored četinarske šume i prelazite kratak deo linije grebena,  preko solila koji podseća na sedlo, ka brdu Kaputa sa koga vas očekuje strmi spust velikom bukovom šumom, ne dajte se iznenaditi, teren zna biti jako klizav i nepredvidiv!

Prošli ste blizu 12km i dolazite na seoski put kojim nastavljate pravo par stotina metara. Nakon nailaska na dva obeležena stabla bagrema skrećete blago desno šumskim putem do livade gde držite levu stranu koja vam daje vrlo lep pogled ka bočnom-levo i unikatnom useku kanjona Resave. Tu se nadovezujete na markiranu planinarsku stazu desno i sledi 250 metara uspona do Vrha Golovršac koji je na 951m.n.v i koji čekirate. Na tom usponu imate jedinstven pogled na greben Sokolica koji ima pregršt veličanstvenih spomenika prirode kao što su pećina Radoševa, pećina Velika Atula.

Oko 14km je već iza vas i sa Golovršca silazite istim delom samo 250m i nastavljate dalje spust, pravo jos 600m do puta i tabli. Uzivajte u pogledu! Od puta silazite desno gde prolazite bunar, pa posle 200m nailazite na planinarske table gde naglo skrecete levo i izlazite sa kolskog puta. Nastavljate otvorenim livadama kroz predeo Cerjak 695m.n.v. Sa bočne desne strane vam Sokolica i krečnjacke stene pokazuju odakle ste došli. Silazite cerovom i listopadnom šumom. Tu ima i kamenja, neko je malo i skriveno, na koje obratite paznju. Silazite livadom pored kuće koja vam je sa leve strane i uključujete se u završnicu trkačke avanture.

Pravilno rasporedjene okrepe će biti na stazi, Gorska sluzba, dobro markirana staza. Vaša prolazna vremena na K.T. će, takođe, biti automatski evidentirana. Potrudimo se da zajedno stignemo bezbedno, ostavimo samo tragove od koraka, čistu prirodu za sobom, a najlepse uspomene zadrzimo sa Beljanice za ubuduće i ne remetimo njen jedinstven prirodni ambijent. 4. septembra 2022. godine oseti neopisivu trkačku trejl avanturu, dozivi Beljanicu na poseban način!

Total distance: 17946 m
Max elevation: 1326 m
Total climbing: 1266 m
Download file: 1_Beljanica_Trail_18km.GPX

Pogledajte pravila trke -> PRAVILA

Pogledajte galeriju slika -> GALERIJA

Ažurirano dana: 11.07.2022